Aktuelno

4D ultrazvuk

Trudnoća i rođenje su najnezaboravniji momenti u životu žene. Imajući to na umu, veliki broj klinika pruža brojne usluge koje omogućavaju shvatanje tog jedinstvenog i izuzetnog perioda trudnoće i sa željom da ga učine interesantnim i sigurnim koliko je to moguće.

Ultrazvuk u trudnoći omogućava praćenje svakoga detalja u toku razvoja Vaše bebe. Ljekari pružaju važne i korisne informacije parovima o njihovoj bebi da bi dobili sliku i predstavu izgleda tijela bebe i njenih pokreta još i prije nego što je ona rođena.Uprkos različitim studijama u poslednjih 30 godina, nije dokazana štetnost ultrazvuka ni za bebu ni po majku. Jasne slike bebe se mogu videti u toku cele trudnoće. U slučaju rane faze trudnoće, mogu se videti pokreti bebe ali detalji lica se ne mogu najjasnije razaznati. Znači, ukoliko ste trudni i želite da vidite svoju bebu 4D ultrazvuk je najbolji izbor. Ne samo da su slike uzbudljive i interesantne, već Vi i Vaš partner možete vidjeti bebu pre nego što ona dođe na svijet. Mnogi roditelji budu oduševljeni pokretima bebe koji su veoma slični onima koje beba ima nakon rođenja. U poslednjih nekoliko godina mnogi radovi i časopisi su pokazali da 3D / 4D ultrazvuk ima mnoge prednosti i zdravstvene i psihološke.

Shvatanje 4D ultrazvuka u trudnoći

4D ultrazvukom se obezbeđuje tehnološki najnapredniji pregled koji je trenutno dostupan. Poslednja rijec tehnike u omogućava prikaz nerođene bebe do nevjerovatno preciznih detalja. Ultrazvuk je baziran na primeni ultrazvučnih talasa pomoću kojih se dobija jedinstvena slika malog fetusa. 4D ultrazvukom, ti talasi se prostiru iz različitih projekcija. Taj efekat slike u ogledalu se zatim uz pomoć visoko sofisticiranog softvera transformiše u sliku fetusa. Slika koja se dobija na ovaj način je izuzetno jasna. Na taj način par može da vidi sliku svoje bebe putem živog video snimka fetusa u materici. Mnogi roditelji su bili iznenađeni pokretima fetusa koji su veoma nalik pokretima tek rođene bebe. 4D ultrazvuk takođe znači da se slike bebe mogu lako videti i posmatrati različite aktivnosti bebe unutar materice. To su velike prednosti koje pruža 4D ultrazvuk u trudnoći. Najvažnije od svega je to da se na taj način stvara posebna povezanost između bebe i roditelja. Činjenica da se slika bebe može videti mnogo jasnije i realističnije čini ovaj ultrazvuk dragocjenim i neophodnim. Primjećeno je da kada majka uspostavi vezu sa svojom još nerođenom bebom, ona mnogo više vodi računa i o sebi i o bebi što rezultuje prirodnim i zdravim porođajem. 4D ultrazvuk pojačava tu vezu u velikoj meri. U poslednjih nekoliko godina u radovima u medicinskim časopisima je dokazano da 3D / 4D ultrazvuk ima i psihološke i druge zdravstvene prednosti. Primenom 4D ultrazvuka u trudnoći, anatomija bebe se vidi mnogo jasnije – posebno noge bebe, lice, prsti, stopala i ruke. Ponekada kada se lice bebe ili pokreti ne vide na ultrazvuku, razlog tome može biti pozicija bebe koja je okrenuta ka kičmi majke. Da bi se videli svi organi bebe ona mora biti u željenom položaju.

Šta je 4D ultrazvuk

Kada se kaže ultrazvuk obično se misli na konvencionalni „2D ultrazvuk“. On takođe koristi ultrazvučne talase za dobijanje dvodimenzionalne slike bebe. Iskusni ljekari mogu videti bebinu glavu, tijelo, noge, pa čak i pol, ali za pacijentkinju je to obično statična slika. Ponekad se može dobiti i slika lica, ali ne jasna. Ova vrsta ultrazvuka se primenjuje da bi se odredila veličina bebe i gestacijska starost trudnoće, kao i da bi se ustanovio potencijalni problem. 4D ultrazvuk je mnogo sofisticiranija tehnika. Bazično, koncept je isti: ultrzvučni talasi struje kroz abdomen i eho se vraća nazad. Ipak, 4D ultrazvuk sakuplja slike brže i daje ih mnogo jasnije, skoro kao trodimenzionalni snimak . 4D ultrazvuk takođe omogućava posmatranje bebinih pokreta. 3D ultrazvuk, koji je takođe dostupan, takođe daje sliku ali ne i video snimak. 4D podrazumeva i 4 dimenziju a to je vreme i daje pokrete u realnom vremenu 3D prikaza fetusa. Snimak 4D ultrazvukom se dobija prikazom serije uzastopnih 3D slika u realnom vremenu. Interesantno je da se 3D tehnika razvijala godinama. Tom Brown, inženjer iz Glazgova je kreirao prvi 3D ultrazvuk 1976 godine. U poslednjih deset godina razvoj od 3D do 4D ultrazvuka se ubrzao i to uglavnom zahvaljujući modernoj komputerskoj tehnologiji. Slika 3D ultrazvuka može imati bilo koju boju, ali je u većini slučajeva data zlatnožuta jer je estetski najprijatnija. U poređenju sa tradicionalnim 2D ultrazvukom 4D ultravzuk daje mnogo jasniju sliku o tome šta se dešava u uterusu majke. Sa 4D ultrazvukom fetus se može videti sa jedinstvenim i živim detaljima. Posebno u kasnijim fazama trudnoće kada je fetus sve više sličan budućem novorođencetu. Sa 3D i 4D ultrazvukom može se videti osmeh bebe, mahanje, sisanje prsta, česanje nosa i još mnogi drugi pokreti bebe. Slike u boji i snimak 4D ultrazvuka se snimaju na cd/dvd.

Bezbednost 4D ultrazvuka

Uprkos različitim studijama u poslednjih 30 godina, nije dokazana štetnost ultrazvuka ni za bebu ni po majku. Jasne slike bebe se mogu videti u toku cele trudnoće. U slučaju rane faze trudnoće, mogu se videti pokreti bebe ali detalji lica se ne mogu najjasnije razaznati. Znači, ukoliko ste trudni i želite da vidite svoju bebu 4D ultrazvuk je najbolji izbor. Ne samo da su slike uzbudljive i interesantne, već Vi i Vaš partner možete vidjeti bebu pre nego što ona dođe na svijet. Mnogi roditelji budu oduševljeni pokretima bebe koji su veoma slični onima koje beba ima nakon rođenja. U poslednjih nekoliko godina mnogi radovi i časopisi su pokazali da 3D / 4D ultrazvuk ima mnoge prednosti i zdravstvene i psihološke.

 

Nazad na teme
34
Godina iskustva
1500
Pacijentkinja godišnje
5
Zaposlenih