Aktuelno

Izostali abortus

Kod izostalog ili zadržanog (abortus retens ili missed abortion) abortusa ne dolazi do izbacivanja trudnoce za odredeni period nakon smrti embriona. Razlog što neki mrtvi embrioni ne abortiraju spontano nije jasan ali se pregrade u šupljini materice mogu povezati sa ovim slucajevima.

Glavni simptomi prestanka razvoja trudnoce kod pacijentkinje su : 1. testovi trudnoce poslje izvjesnog vremena postaju negativni, hormon trudnoce beta HCG ne raste nego se smanjuje. 2. ultrazvucnim pregledom velicina embriona ne odgovara gestacijskoj starosti trudnoce i ne detektuju se pokreti srca kod fetusa. Najcešci razlozi zadržanog abortusa poticu od strane oplodene jajne celije, najcešce zbog nesposbonosti zametka za dalji razvoj. Neki autori navode da je cak 70% svih spontanih pobacaja rezultat abnormalnosti zametka. One nastaju kao posljedica hromozomskih anomalija ili kao posljedica štetnih egzogenih uticaja kao što su štetno djelovanje rendgenskog zracenja ili djelovanje organskih rastvaraca i intoksikacije.

Ove abnormalnosti se manifestuju poremecenim razvojem oplodene jajne celije, kada dolazi do normalnog rasta trofoblasta iz kojeg se razvijaju plodovi ovojci i posteljica ali ne dolazi do razvitka embrioblasta. Ova vrsta spontanog pobacaja se oznacava kao blighted ovum ili anembrionalna trudnoca. Ukoliko se zametak u pocetku normalno formira, ali prestaje registrovati srcana akcija embriona, govorimo o retiniranom pobacaju (missed abortion). Kod vecine pacijentkinja dode poslje odredenog vremena do spontanog pobacaja, ali pacijentkinje najcešce žele da se trudnoca odstrani nakon saznanja da je plod prestao da se razvija. Dužnost ljekara je da to pacijentkinji savjetuje zbog obilnog krvarenja koje može nastati kao posljedica poremecenih faktora koagulacije i infekcije koji se mogu javiti kod ovakvih trudnoca.

Nazad na teme
34
Godina iskustva
1500
Pacijentkinja godišnje
5
Zaposlenih