Aktuelno

Labioplastika

Veliki broj žena se rađa sa većim ili nepravilnim malim usnama, dok se kod nekih to može razviti nakon porođaja ili prirodnim procesom starenja. Psihološki, takav izgled malih usana može uzrokovati osjećaj nezadovoljstva i doprinijeti gubitku samopouzdanja, dok se u funkcionalnom smislu može javiti iritacija kod žena koje nose usku odjeću, kao i nelagoda prilikom polnog odnosa te sportskih i drugih fizičkih aktivnosti.

"Labia" su usne (dio stidnice), a "plastica" je hirurški postupak kojim se nešto mijenja. Dakle, labioplastika ili korekcija malih usana je hirurški zahvat kojim se smanjuju ili preoblikuju male usne, tkivo oko otvora vagine, u smislu postizanja željenog izgleda. Labioplastika će proljepšati izgled spoljnih genitalija i ukloniti nelagodu pri odnosu ili druge navedene funkcionalne smetnje. Labioplastika se obično izvodi u ambulanti uz lokalnu anesteziju, iako se ponekad primjenjuje i opšta anestezija. 

Zahvat uključuje odstranjivanje viška kože malih usana, njihovo preoblikovanje te ušivanje rubova kako bi se spriječilo krvarenje. Šavovi su obično resorptivni (samoraspadajući), te ih nije potrebno vaditi. Labioplastika se može izvoditi na jednoj ili obje unutarnje usne kako bi se postigao simetričniji i prirodniji izgled. Iako je labioplastika zahvat koji se izvodi na veoma osjetljivom području, zapravo je manji  hirurški zahvat koji traje malo više od sat vremena, zavisno o korekciji koju je potrebno učiniti. Oporavak nakon labioplastike traje do 10 dana, a u tom razdoblju žene mogu osjećati lagane bolove, nelagodu i peckanje te otečenost regije u kojoj je rađena intervencija. U postoperativnom periodu potrebno je osigurati mirovanje, kao i izbjegavanje većih napora.

Nazad na teme
34
Godina iskustva
1500
Pacijentkinja godišnje
5
Zaposlenih