Aktuelno

Odredjivanje grupe vaginalnog sekreta

Određivanje grupe vaginalnog sekreta umnogome pomaže u dijagnostici stanja i oboljenja. Pogledajte koje grupe postoje i koje su njihove karakteristike. U praksi se čistoća vagine izražava od prve do šeste grupe ili stepena (I do VI).

Prva i druga grupa vaginalnog sekreta

Svaka žena bi trebalo da pre planirane trudnoće poseti svog ginekologa i proveri grupu vaginalnog sekreta. Prva grupa (I) se uglavnom nalazi kod devojčica, dok se kod seksualno aktivnih odraslih žena normalnim nalazom smatra druga grupa (II). Normalan vaginalni sekret je bez mirisa, proziran, beličast i homogen. Pregledom vaginalnog sekreta identifikuju se uzročnici kolpitisa, odnosno zapaljenja sluzokože vagine. Normalan nalaz predstavljaju prva i druga grupa, i ne zahtevaju nikakvu terapiju.

Treća grupa vaginalnog sekreta

U trećoj grupi vaginalnog sekreta (III) se radi o širem spektru uzročnika infekcije kao što su streptokoke, stafilokoke, koli bacili... Najčešće postoji jasna simptomatologija u vidu obilne žućkaste ili beličaste sekrecije, koja zahteva lečenje. Da bi se sa sigurnošću odredilo o kakvoj vrsti mikroorganizama se radi, najbolje je uraditi vaginalni i cervikalni bris. Uzročnici treće grupe vaginalnog sekreta su najčešće mikroorganizmi koji predstavljaju fiziološku floru vagine, ali se u određenim uslovima povećava njihova koncentracija, koja daje klinički manifestnu infekciju u vidu već pomenute obilne mlečno-beličaste sekrecije, neprijatnog kiselkastog mirisa (miris pokvarene ribe).

Četvrta grupa vaginalnog sekreta

Četvrta grupa vaginalnog sekreta (IV) podrazumeva prisustvo gonokoka. Gonokokna infekcija najčešće zahvata cilindričan endocervikalni epitel i manifestuje se gnojnom sekrecijom iz grlića materice, dok je pločasto-slojeviti epitel vagine žena u reproduktivnom periodu relativno otporan na gonokok. Usled prisustva dovoljne količine estrogena, ovaj epitel je deblji u poređenju sa epitelom devojčica ili žena u menopauzi, zbog čega se gonokokna infekcija retko manifestuje u reproduktivnom periodu. To znači da vrlo često ostaje neprepoznata, pa kao takva predstavlja značajan faktor u nastanku steriliteta. U tim situacijama, infekcija se iz cervikalnog kanala ushodno širi i zahvata endometrijum i jajovode.

Peta grupa vaginalnog sekreta

Peta grupa (V) vaginalnog sekreta se karakteriše prisustvom parazita Trichomonas vaginalis. Sekret je obilan, penušav, zeleno-žut. Simptomi su takođe izraženi u vidu peckanja i svraba.

Šesta grupa vaginalnog sekreta

Šesta grupa (VI) se odnosi na prisustvo gljivične infekcije koju izaziva Candida albicans. Manifestuje se svrabom, crvenilom, beličastom adherentnom („prilepljenom“) sekrecijom u vidu skrame. Šesta grupa vaginalnog sekreta nastaje najčešće usled pada imuniteta i upotrebe antibiotika. Od patoloških grupa ona je najčešća, ali na sreću, najmanje rizična.

Određivanje grupe vaginalnog sekreta mikroskopskim pregledom istog i adekvatnu terapiju - liječenje u ovoj ordinaciji možete dobiti bez čekanja.

Nazad na teme
34
Godina iskustva
1500
Pacijentkinja godišnje
5
Zaposlenih