×

Polipi na materici

Polipi na materici su male mekane izrasline na unutrašnjoj strani materice, koje dolaze iz tkiva koje obavija matericu a naziva se endometrijum.
U največem broju slučajeva ginekološki polipi su benigne izrasline koje ne daju nikakve simptome.

Polipi se mogu javiti na grliću materice ( cervikalni polip) ili u materičnoj šupljini ( endometrijalni polip ).

Polipi se najčešće javljaju kod žena nakon reproduktivnog perioda, kada krene menopauza. Polipi mogu da utiču na plodnost, poremete trudnoću, izazovu pobačaj pa čak i budu uzrok steriliteta. Polipi se otkrivaju ginekološkim pregledom pod spekulima ( cervikalni polip ) ili ultrazvučnim pregledom ( endometrijalni polip ).

Na postojanje polipa može da ukaže pojačani vaginalni sekret sa sukrvicom, jer se na polipima javljaju upalne promjene. Pored toga polipi mogu uzrokovati krvarenje pri seksualnom odnosu, u toku ginekološkog pregleda, kao i pojavu sukrvice prije i poslje menstruacije.

Zbog čega se javljaju polipi?

Polipi nastaju kao posljedica zadebljanja sluzokože cervikalnog kanala ili materične šupljine, najčešće usljed hroničnih upala, povišenog nivoa estrogenog hormona ili promjena na krvnim sudovima.

Liječenje.

Polipe ženskih reproduktivnih organa treba liječiti a liječenje je isključivo hirurškim putem – polipektomijom.

Polipektomija cervikalnog polipa je uglavnom bezbolna metoda koja se radi uvrtanjem njegove peteljke ili presjecanjem specijalnim nožem, laserom ili kiretažom. Poslje toga se obavezno vrši kiretaža cervikalnog kanala. Ovo je ambulantna intervencija ne zahtjeva posebne pripreme.

Odstranjivanje endometrijalnog polipa se radi eksplorativnom kiretažom ili histeroskopijom.

Odstranjeni polip se šalje na patohistološku analizu. Ukoliko je patohistološki nalaz uredan liječenje je završeno.

Sta ako zatrudnim a imam polip?

Ukoliko je došlo do trudnoće uz postojanje polipa u večini slučajeva trudnoća se završava bez komplikacija izazvanih polipom.

U ovom slučaju polipi zahtjevaju samo redovno pračenje bez ikakvih hirurških intervencija.

Postoje polipi koji se prvi put javljaju u trudnoći, takozvani decidualni polipi, koji se samo redovno prate tokom trudnoće bez hirurškog otklanjanja. Decidualni polip se nakon porođaja gubi.

34
Godina iskustva
1500
Pacijentkinja godišnje
5
Zaposlenih